VANLIGA FRÅGOR


1. Hur kommer jag i kontakt med er?

Du når oss via Facebook eller vår Mail: info@frusnatassar.se Vid mer akuta ärenden rekommenderar vi Facebook.


2. Jag behöver omplacera min katt, kan ni hjälpa mig?

Kontakta oss och se om vi har möjlighet att hjälpa dig. Vi kommer annars hjälpa till med tips/råd.


3. Jag har hittat en skadad/avliden katt, vad ska jag göra?

Har du hittat en skadad katt åk närmast in till den veterinärklinik som finns öppen. Försök gärna kontakta oss eller någon förening under tiden så någon kan stå som betalningsansvar till/om ägare hittas. Risken är annars stor katten får somna in om ingen kan stå för vården. Är katten redan avliden kan ni åka in till veterinären och läsa av chip samt lämna in den där.

Tips på föreningar vi vet följer No kill, liksom vi är;

Asimis resa (Blekinge),

Kattjouren (rikstäckande),

KKS Landskrona,

Tassens Katthjälp (Göteborg),

Katthjälpen Strömstad,

Lailas Katthjälp (Lund),

Akutgruppen (Stockholm)

samt Livbojen Eskilstuna.

Det finns självklart fler men här är några!


4. Jag har hittat en hemlös katt, vad ska jag göra?

Ta foto på katten, gärna flera stycken. Erbjud gärna katten både mat och vatten. Om katten är skygg, ställ mat och vatten och backa undan så du inte skrämmer den. Om du kan fånga katten, gör gärna det och ta hem den så länge. Ha katten i ett eget rum, avskilt från ev egna djur.

Anmäl katten upphittad till polisen och posta i lokala Facebook grupper där katten hittades geografiskt.

Kontakta en förening eller katthem i närheten för vidare hjälp/hjälp med vård.

Chip kontrollera den hos veterinär. Veterinären gör oftast detta gratis.


5. Min katt är bortsprungen, vad ska jag göra?

Börja först att anmäl katten som försvunnen hos polisen. Lägg upp efterlysningar på Facebook, sätt upp lappar och posta även på vilse.nu. Du kan även fråga runt olika föreningar om de fått in någon katt som liknar din. Vi rekommenderar också att man kontaktar en id hund som kan sök efter din katt.

Mer information står på internet hur man går tillväga och hur du kommer i kontakt med en. Viktigast är att man agerar direkt när katten försvunnit genom att ställa ut mat, kattens kattlåda med lite avföring i och även fälla om det behövs. Första två dygnen är avgörande så agera direkt. Katter som råkar komma ut brukar hålla sig nära hemmet av rädsla. Ut och leta, lys gärna med ficklampa på kvällen - då kan man lätt upptäcka små kattögon. Tips! Finns väldigt bra info på www.vilse.nu


6. Varför svarar ni inte på era meddelande?

Vi jobbar helt ideellt och har familj, jobb, studier vid sidan av detta.

Vi hade önskat vi kunde ägna allt åt bara katterna men livet kommer emellan.

Vi svarar så fort vi har möjlighet, Ni är viktiga för oss.


7. Vad kostar det att adoptera en katt från er?

Då vi kämpar för att höja kattens status skänker vi inte bort några katter gratis. Vi önskar att man skänker en gåva till föreningen när man bestämmer sig för att adoptera från oss. Prata mer med din förmedlare om det är aktuellt med adoption.


8. Kan jag hälsa på ert katthem?

Vi har inget katthem, men om det är någon speciell katt du är intresserad av så prata med förmedlaren.


9. Hur får jag min katt att sluta kissa fel?

Först behöver man boka tid hos veterinären för att utesluta om problemet är medicinskt. Det kan vara tex urinvägsinfektion, smärta från tänder eller problem med njurarna. Det första du bör göra är att kastrera katten om den inte redan är det. Är katten kastrerad så kan kissandet bero på flera olika saker.

Har något förändrats hemma? Kissar katten på mjuka saker endast? När började felkissandet? Beror felkissandet på det psykiska så kan man förebygga för katten. Vi rekommenderar Feliway i uttagen. Det finns även ett specialfoder som heter Calm som har visat ge positiv effekt hos våra katter som är lite stressade och felkissar. Vi tipsar även om mannouse som är ett pulver man strör över maten som hjälper urinvägarna och har varit effektivt hos våra katter. Man behöver ibland täcka sin soffa/säng med kissunderlag. Ställ ut fler lådor, testa olika sandsorter. Detta är bara allmän information.

Vill du ha mer information om just dig och din katt är du självklart välkommen att kontakta oss för tips och råd.


10. Kan man adoptera endast en kattunge från er?

Vi adopterar inte ut kattungar som ensamkatter. Vi anser att en kattunge behöver en kattkompis för att må så bra som möjligt, en människa kan aldrig ersätta en kattkompis. Detta gäller även för de flesta vuxna katterna. Endast ett fåtal önskar vara ensamkatter, eller måste vara det pga smittsam sjukdom.


11. Hjälper ni till med katter från dödsbo?

Kontakta oss så ska vi självklart se om vi kan hjälpa er. Vi brukar försöka prioritera ärende från dödsbo då vi förstår att situationen redan är tung och jobbig med allt runtomkring.